Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty
Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty, na który przepis znajdziecie poniżej, to prosta do zrobienia i pyszna potrawa. Jest to taka wersja podstawowa bez suszonych śliwek czy grzybów, którą u nas robi się najczęściej.

Bigos jest bardzo popularny w polskich domach, zarówno w święta, jak i na co dzień. To takie uniwersalne danie, które można jeść na obiad, kolację, podczas domowej imprezy. Można go trzymać w lodówce nawet kilka dni, a będzie tak samo smaczny. Kiedy ostatnio nie miałam ochoty gotować obiadu, podałam bigos z ziemniakami.

Składniki na bigos z kiszonej kapusty:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej (albo po pół kilo tego i tego)
  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg kiełbasy
  • cebula
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i liści laurowych
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy, aby przestała być kwaśna. Następnie odciśniętą kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty i oba składniki przekładamy do dużego garnka. Podduszamy je w niewielkiej ilości wody przez około 15 minut. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do kapusty. Całość dusimy na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając wodą, aby kapusta się nie przypaliła. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy do smaku i przecier pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę, aż kapusta i mięso będą miękkie.

Zobacz inne przepisy na bigos:

Bigos Z Pieczarek

Bigos Z Cukinii

Lekki Bigos (240 Kcal)

Bigos Z Młodej Kapusty Z Papryką

Bigos Ze Słodkiej I Kiszonej Kapusty

Print Friendly, PDF & Email