Krokiety z szynką, pieczarkami i serem

Przepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, sera żółtego i szynki. Zawsze jemy je z czerwonym barszczem.

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szklanka wody
  • 2 jajka
  • sól

Na farsz:

  • 300 g szynki z indyka
  • 500 g pieczarek
  • por
  • sól i pieprz
  • 300 g sera żółtego

Przygotowanie
Mleko, mąkę, wodę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki.

Pieczarki i por kroimy i podsmażamy na patelni, dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na grubej tarce. Szynkę kroimy na paseczki. Na naleśniki nakładamy po trochę wszystkich składników i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

 

 

Print Friendly, PDF & Email