Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka

Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka
Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka

Amoniaczki to smaczne domowe ciasteczka, które można przygotować na święta, czy każdą inną okazję. Są łatwe, szybkie do zrobienia i powstają z kilku prostych składników. Wychodzą puchate i mięciutkie, a do ich przygotowania nie potrzeba dużych zdolności kulinarnych.

 

Składniki na amoniaczki:

  • 260 g mąki pszennej typ 500 (2 szklanki)
  • 50 g masła
  • 4 czubate łyżki śmietany 18% (około 150 g)
  • płaska łyżeczka amoniaku spożywczego
  • 3 czubate łyżki cukru
  • jajko rozmiar M

 

Przygotowanie

Masło i jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy mąkę, cukier i amoniak. Składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy masło, śmietanę oraz żółtko jajka. Wyrabiamy ręką lub za pomocą robota z hakiem na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na dość cienki placek, grubości 4-5 mm. Szklanką o średnicy około 7 cm wycinamy koła. Można też użyć dowolnych innych foremek do ciasteczek. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie obsypujemy je cukrem pudrem.

Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka
Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka

Zobacz inne przepisy na szybkie słodkości na deser:

Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem – najlepsza wersja ryżu z jabłkami

Błyskawiczne placuszki na jogurcie

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email