Pieczone ziemniaki z ziołami

Te ziemniaki to pyszny dodatek do obiadu, możemy je też jeść same, jako smakowitą przekąskę. U mnie w domu wprost za nimi przepadamy 😉

Składniki:

    • ok 0,5 kg ziemniaków
    • rozmaryn
    • tymianek
    • pieprz ziołowy
    • pieprz czarny świeżo mielony
    • papryka słodka i ostra
    • sól
    • 4 łyżki oleju

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę lub na cztery części. Ziemniaki oprószamy przyprawami i ziołami (ok pół łyżeczki każdej przyprawy). Dodajemy olej i mieszamy dokładnie, aby się wszystko równomiernie rozprowadziło na  ziemniakach. Następnie  ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 50 minut (najpierw pod przykryciem, na 15 minut przed końcem odkrywamy).

 

Print Friendly, PDF & Email