Sałatka z zupek chińskich

To szybka i smaczna sałatka. Ma tyle samo przeciwników, co zwolenników ze względu na kontrowersyjny składnik – zupki chińskie. Bo niezdrowe.  Ja tam jednak nie jestem purystką kulinarną, dlatego od czasu do czasu przyrządzam taką sałatkę, gdyż jest naprawdę bardzo smaczna.

Jest też wiele wersji przepisów na nią, ale to zestawienie składników smakuje mi najbardziej 😉

Składniki:

    • dwie zupki chińskie (ostra i łagodna)
    • kapusta pekińska
    • papryka czerwona
    • puszka kukurydzy
    • 4 jajka
    • majonez
    • sól i pieprz

Przygotowanie
Kruszymy makaron z zupek chińskich, wsypujemy przyprawy z zupek (bez oleju) i zalewamy szklanką wrzącej wody – odstawiamy na ok 5 minut w tym czasie makaron powinien wchłonąć wodę – jeśli nie, odcedzamy makaron. Kapustę szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i por również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sól, pieprz i 4-5 łyżek majonezu. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki.

Print Friendly, PDF & Email