zupki_chinskie_min
Sałatki, Sałatki i surówki, Wszystkie Przepisy

Sałatka z zupek chińskich

2 2894
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (6 votes cast)

To szybka i smaczna sałatka. Ma tyle samo przeciwników, co zwolenników ze względu na kontrowersyjny składnik – zupki chińskie. Bo niezdrowe.  Ja tam jednak nie jestem purystką kulinarną, dlatego od czasu do czasu przyrządzam taką sałatkę, gdyż jest naprawdę bardzo smaczna.

Jest też wiele wersji przepisów na nią, ale to zestawienie składników smakuje mi najbardziej ;)

Składniki:

    • dwie zupki chińskie (ostra i łagodna)
    • kapusta pekińska
    • papryka czerwona
    • puszka kukurydzy
    • 4 jajka
    • majonez
    • sól i pieprz

Przygotowanie
Kruszymy makaron z zupek chińskich, wsypujemy przyprawy z zupek (bez oleju) i zalewamy szklanką wrzącej wody – odstawiamy na ok 5 minut w tym czasie makaron powinien wchłonąć wodę – jeśli nie, odcedzamy makaron. Kapustę szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i por również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sól, pieprz i 4-5 łyżek majonezu. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki.

Sałatka z zupek chińskich, 7.5 out of 10 based on 6 ratings

2 Comments

  1. Greta 17-12-2011 at 19:05 - 

    w życiu bym na to nie wpadła :) I zamierzam wypróbować! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Krycha 11-02-2015 at 23:43 - 

    Ja tez jadlam z zupek chinskich ale calkiem inne skladniki :
    1) 3 zupki ostre 2 łagodne (najlepiej rosół)
    2) 1 por
    3) kapista pekinska
    4) puszka kukurydzy
    5) puszka groszku
    6) puszka czetwonej fasoli
    7) po pół papryki z każdego koloru ( czerwona, zielona i żółta)
    8) majonez

    Przygotowanie: do miski zkruszyć wszystkie zupki razem z przyprawami które znajdują sie w opakowaniu i zalać 1 litrem gorącej wody i odłożyć do ostygnięcia. W między czasie pokroic w kółka por i wyparzyć wrzątkiem, kapuste pokroic na drobno, papryke w kostkę, kukurydzę, groszek i fasolę wyjąć z puszki i przepłukać wodą. Gdy makaron nam ostygnie wrzucić wszystkie składniki do niego dodać majonez i gotowe :) smacznego :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zapisz się do newslettera

Polecam

FlyB - Kulinaria

Prawo autorskie

Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania zdjęć i treści zamieszczonych na blogu w części lub całości bez mojej zgody. Zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 nr 24 poz. 83 z późniejszymi zmianami).
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów