Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis

Tradycyjna zupa fasolowa
Tradycyjna zupa fasolowa

Tradycyjna zupa fasolowa na żeberkach to rozgrzewające i sycące danie idealne na chłodne jesienne czy zimowe dni. Ten sprawdzony przepis jest w mojej rodzinie od lat. Taka zupa jest bardzo pyszna, aromatyczna i treściwa, smakuje nawet mojemu mężowi, który ogólnie nie lubi zup.

 

Składniki na tradycyjną zupę fasolową:

  • 400 g suchej fasoli Piękny Jaś
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • mały por
  • ćwiartka selera
  • pęczek zieleniny (natka pietruszki, marchewki, selera, liście pora)
  • sól, pieprz, majeranek, kilka ziaren ziela angielskie i liści laurowych

Przygotowanie

Fasolę płuczemy, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Następnie przecedzamy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami świeżej wody. Do fasoli dodajemy pokrojone na kawałki żeberka, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu. W czasie gotowania zbieramy łyżką ścięte białko czyli tzw szumowiny z powierzchni wody.

Po jakiś 40 minutach gotowania dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, porę, selera i zieleninę w całości. Dodajemy także opieczoną cebulę. Cebulę można opiec np. nad płomieniem gazowym. Ja ją obieram, przekrawam na pół i przypiekam na suchej patelni. Całość gotujemy jeszcze około 40 minut na wolnym ogniu. W tym czasie uzupełniamy poziom płynu dolewając wodę, ja pilnuję aby utrzymywał się na granicy 3 litrów.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Ziemniaki również kroimy w kostkę. Kiedy fasola będzie miękka, a żeberka zaczną odchodzić od kości, wyjmujemy zieleninę, warzywa i żeberka. Chochlą nabieramy szklankę fasoli wraz z wywarem, miksujemy lub rozgniatamy widelcem i ponownie dodajemy do garnka, zagęści to nam zupę i nie trzeba będzie dodawać mąki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Oba składniki dodajemy z powrotem do zupy, dodajemy również ziemniaki i boczek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę gotujemy jeszcze około 10 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

 

Tradycyjna zupa fasolowa
Tradycyjna zupa fasolowa

Zobacz inne przepisy na rozgrzewające zupy:

Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym

Flaczki Drobiowe Z Udek

Prosta Zalewajka Z Ziemniakami

Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa

Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka

Zupa Chrzanowa

Jesienna Zupa Krem Z Marchewki I Cukinii

 

Print Friendly, PDF & Email