Zapiekanka z ziemniaków i jajek

Zapiekanka z ziemniaków i jajek
Zapiekanka z ziemniaków i jajek

Zapiekanka z ziemniaków i jajek z sosem chrzanowym to dobry pomysł na wyjątkowo pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Potrawa jest łatwa do przygotowania, a także tania, gdyż powstała z prostych, niewyszukanych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdym domu. Zapiekankę można podać z ulubioną surówką ze świeżych warzyw.

Składniki na zapiekankę z ziemniaków i jajek:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 5 jajka ugotowane na twardo
  • 2 cebule
  • pół szklanki bulionu
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 150 g sera żółtego
  • sól i pieprz, papryka słodka lub ostra

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki. Oba składniki podsmażamy na oleju. Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Jajka obieramy i również kroimy w plastry. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Sos zdejmujemy z palnika i dodajemy chrzan zmieszany ze śmietaną, sól, pieprz i paprykę. Całość mieszamy dokładnie.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami – ziemniaki, cebula z kiełbasą, jajka i znowu ziemniaki. Całość zalewamy sosem chrzanowym i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez ok 20-25 minut.

Zapiekanka z ziemniaków i jajek
Zapiekanka z ziemniaków i jajek

Zobacz inne przepisy na zapiekanki z ziemniakami:

Zapiekanka Ziemniaczana Z Szynką W Sosie Beszamelowym

Zapiekanka Ziemniaczana Z Grzybami

Prosta Zapiekanka Ziemniaczana

Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem

Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą

Zapiekanka Z Ziemniakami I Brukselką

Print Friendly, PDF & Email