Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i brokułami

Pomysł na szybki i bardzo smakowity obiad, zwłaszcza dla osób, które tak jak ja, uwielbiają brokuły.

Składniki:

  • cebula
  • pierś z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • brokuł
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżka mąki
  • mały kubek gęstej śmietany
  • makaron rurki (pół paczki)
  • bazylia

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Osobno podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z pieczarkami pokrojonymi w plastry. Podzielony na różyczki brokuł gotujemy w posolonej wodzie. Kurczaka i pieczarki z cebulą wkładamy do rondla i zalewamy ok szklanką wody z gotowania brokuła. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Następnie mąkę rozrabiamy ze śmietaną. Rozcieńczamy śmietanę gorącym wywarem z brokuła i dodajemy do rondla. Mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu ok 5 minut, pod koniec gotowania dodając brokuła. Sosem polewamy makaron ugotowany al dente.

Print Friendly, PDF & Email