Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego
Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego z dodatkiem groszku, czerwonej papryki sera żółtego to bardzo smaczna i sycąca zapiekanka w sam raz na obiad dla całej rodziny. Jest prosta do przygotowania i nie wymaga wiele czasu ani wyszukanych składników. Można ją przygotować dzień wcześniej, a potem jedynie zapiec w piekarniku i mamy obiad gotowy w pół godziny. Nie traci na smaku również jak odgrzeje się ją w mikrofalówce.

 

Składniki na zapiekankę z ryżu i mięsa mielonego:

  • 2 torebki ryżu (200 g)
  • 250 g mięsa mielonego
  • 400 ml passaty pomidorowej albo puszka pomidorów krojonych
  • puszka groszku konserwowego
  • papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 150 g startego żółtego sera
  • bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, papryka słodka mielona

 

Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie 5 minut krócej niż podaje przepis na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę. Ryż, paprykę i odsączony groszek mieszamy ze sobą.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy około 10-15 minut. Na patelnię wrzucamy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez chwilę. Dodajemy zioła i przyprawy do smaku. Następnie wrzucamy połowę tartego żółtego sera i gotujemy do czasu jego rozpuszczenia.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu z warzywami, następnie połowę sosu pomidorowego z mięsem mielonym, drugą połowę ryżu i na wierzch znowu sos. Całość posypujemy resztą żółtego sera. Pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w temperaturze około 180°C przez jakieś 30 minut.

 

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego
Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Zobacz inne przepisy na zapiekanki z ryżem:

Zapiekanka Gyros Z Ryżem

Pulpety Zapiekane Na Ryżu

Zapiekanka Ryżowa Ze Szpinakiem

Zapiekanka Z Ryżem I Kiełbasą

Print Friendly, PDF & Email