Muffiny z białym serem

Pyszna przekąska na podwieczorek do kawy.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 250 g sera twarogowego
  • żółtko
  • łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło, mleko, jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodajemy składniki mokre, mieszamy wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników. Ser twarogowy mieszamy z żółtkiem i cukrem wanilinowym.Foremki do muffinek smarujemy masłem. Nakładamy do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Wykładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 170°C.

Print Friendly, PDF & Email