Chińszczyzna na szybko

Chińszczyzna na szybko
Chińszczyzna na szybko

Chińszczyzna na szybko to pyszny pomysł na obiad, kiedy mamy ochotę zjeść coś niecodziennego, a nie mamy wiele czasu na gotowanie.

Składniki (na około 4 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka bądź 500 g mięsa z udźca indyka
  • dwie torebki ryżu
  • mrożona mieszanka chińska
  • ok 300 ml bulionu drobiowego bądź wołowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po płaskiej łyżeczce curry, kurkumy i cukru
  • łyżeczka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy mieszankę chińską. Zimny bulion mieszamy z sosem sojowym, mąką i przyprawami. Kiedy warzywa będą miękkie, zalewamy je sosem. Całość dusimy jeszcze przez koło 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sos podajemy z ryżem.

Chińszczyzna na szybko
Chińszczyzna na szybko
Print Friendly, PDF & Email