Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z boczkiem i cebulą

Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z boczkiem i cebulą
Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z boczkiem i cebulą

Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z boczkiem i cebulą to pyszny pomysł na uniwersalne danie, które można podać na obiad, na imprezie ze znajomymi czy na świątecznym stole. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, a robi się ją bardzo szybko. Takie wyborne danie powstaje tylko z trzech prostych składników. Będzie świetnie smakować podane z puree ziemniaczanym, sosem chrzanowym albo w towarzystwie chrupiącego pieczywa.

 

Składniki na białą kiełbasę zapiekaną w piekarniku:

  • około 700 g białej kiełbasy parzonej (7 pętek)
  • około 250g boczku wędzonego (14 plasterków)
  • 2 cebule
  • cząber, czosnek suszony, ostra papryka, sól, pieprz
  • łyżka masła do natłuszczenia formy

Przygotowanie

Jeśli mamy surową białą kiełbasę, najpierw gotujemy ją w wodzie i studzimy. Każdą kiełbaskę przekrawamy wszerz na dwie równe części. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na jego dnie układamy cebulę pokrojoną w piórka. Każdy kawałek kiełbasy owijamy cienkim plastrem boczku i układamy na cebuli. Całość posypujemy przyprawami. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż boczek i kiełbasa nabiorą złotego koloru.

Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z boczkiem i cebulą
Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z boczkiem i cebulą

Zobacz inne przepisy na białą kiełbasę z piekarnika:

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami

Biała kiełbasa w piwie i musztardzie

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Print Friendly, PDF & Email