Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Przepis na smaczne i wykwintne danie na obiad (do tego szybkie :)). Podajemy z ulubioną surówką.

Składniki na dwie porcje:

  • średnia pierś z kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok 100 g sera żółtego
  • kilka plastrów szynki lub chudego boczku
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła

 

Przygotowanie
Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i resztą przypraw. Ciasto francuskie dzielimy na dwa równe płaty. Każdy płat przygotowujemy w następujący sposób:  z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 8 nacięć, w odstępach, co 1,5-2 cm, po środku ciasta ma zostać prostokąt niepocięty. Na tak przygotowanym cieście, kładziemy pierś z kurczaka, na to plasterki chudego boczku lub szynki oraz połowę startego sera żółtego. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Następnie zabieramy się za zaplatanie ciasta. Paseczki przekładamy na zmianę: prawy, lewy, prawy, lewy. Pomiędzy paseczkami, powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Piersi pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min., aż ciasto zrobi się złociste i chrupiące.

piers_ciasto

Print Friendly, PDF & Email