Sałatka z rukolą i mozzarellą

Sałatka z rukolą i mozzarellą
Sałatka z rukolą i mozzarellą

Sałatka z rukolą i mozzarellą jest lekka, smaczna i kolorowa. Można ją zrobić dosłownie w kilka chwil. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs, można ją również podawać z chrupiącymi grzankami.

Składniki na sałatkę z rukolą i mozzarellą:

  • 2 garście rukoli
  • niewielka twarda gruszka
  • opakowanie mozzarelli mini
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki oleju sezamowego nierafinowanego lub oliwy
  • łyżka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Gruszkę przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki przekrawamy na pół. Olej mieszamy z octem, cukrem i przyprawami. Rukolę, gruszkę, odsączone z zalewy kulki mozzarelli oraz pomidorki przekładamy do salaterki i mieszamy ze sobą. Sałatkę przekładamy na talerze bądź zostawiamy w salaterce i polewamy sosem oraz posypujemy pestkami słonecznika.

Sałatka z rukolą i mozzarellą
Sałatka z rukolą i mozzarellą

Zobacz inne przepisy na sałatki z rukolą:

Sałatka Z Makaronem I Rukolą

Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą

Sałatka Z Rukolą, Niebieskim Serem I Pistacjami

Sałatka Z Fetą I Ananasem

 

Print Friendly, PDF & Email