Łazanki z kiszonej kapusty

Łazanki z kiszonej kapusty
Łazanki z kiszonej kapusty

Łazanki z kiszonej kapusty to bardzo prosta do zrobienia, tania i szybka potrawa na obiad. Mój mąż za nimi przepada, mógłby je jeść co najmniej raz w tygodniu. Czasami takie proste, treściwe potrawy są najlepsze, jeśli chcemy coś na szybko przygotować, a w lodówce pustki.

Składniki na łazanki z kiszonej kapusty (na około 3 porcje):

  • około 250 g makaronu do łazanek
  • cebula
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g kiełbasy
  • 4 łyżki passaty pomidorowej lub łyżka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra

Przygotowanie

Kapustę płuczemy pod zimną wodą i kroimy drobno, następnie gotujemy ją w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim, aż stanie się miękka. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej ugotowaną i odcedzoną kapustę. Dodajemy sól, pieprz, majeranek, ostrą paprykę do smaku i passatę pomidorową. Całość smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany al dente w osolone wodzie makaron i mieszamy. Łazanki trzymamy na gazie jeszcze 2-3 minuty i możemy podawać.

Łazanki z kiszonej kapusty
Łazanki z kiszonej kapusty

Zobacz inne potrawy z kapustką kiszoną:

Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną

Fuczki – Placuszki Z Kiszoną Kapustą

Kotlety Mielone Z Ziemniakami I Kapusta Zasmażana

Łopatka Pieczona W Kapuście

Kurczak Pieczony Na Kiszonej Kapuście

Bigos Z Kiszonej Kapusty

Print Friendly, PDF & Email