Pieczone pierogi z farszem z boczniaków

Lubię wszelkie rodzaje pierogów pieczonych w piekarniku. Tym razem przepis na drożdżowe pierożki z farszem z boczniaków, orzechów włoskich i pory.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • opakowanie suchych drożdży
  • szczypta soli

Farsz :

  • 500 g boczniaków
  • 100 g orzechów włoskich
  • por
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Drożdże mieszamy z mąką, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je przykryte ściereczką do ciepłego miejsca na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Boczniaki i por kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy orzechy i przyprawiamy do smaku. Z ciasta wykrawamy  koła i nakładamy farsz. Po zlepieniu dodatkowo warto docisnąć brzegi jeszcze widelcem. Gotowe pierogi pieczemy około 20 minut w piekarniku.

pierogi_boczniaki

Print Friendly, PDF & Email