Gofry – przepis na pyszne i chrupiące gofry

Gofry – przepis na pyszne i chrupiące gofry
Gofry – przepis na pyszne i chrupiące gofry

Gofry domowe, które smakują jak te z budki. Są lekkie, puszyste i chrupiące. Można podać je z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, dżemem, owocami czy kremem czekoladowym albo tylko obsypane cukrem pudrem. Przepis jest prosty i nie wymaga wiele czasu.

Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, więc przygotowuję je w ponure i chłodne dni, aby poprawić sobie choć trochę humor.

Składniki na gofry (8 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 (200 g)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • szklanka wody (220 ml)
  • 1/4 szklanki oleju (60 ml)

Przygotowanie

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy żółtka z wodą i olejem. Mokre składniki przekładamy do suchych i mieszamy np. za pomocą rózgi kuchennej, aż masa stanie się jednolita i znikną wszystkie grudki. Do masy dodajemy białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto odstawiamy na około 20 minut.

Płytki do pieczenia w gofrownicy spryskujemy olejem. Gofrownicę rozgrzewamy (na swojej gofrownicy robię to do maksymalnej mocy). Kiedy gofrownica będzie już nagrzana, na dolne płytki nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni. Gofrownicę zamykamy i pieczemy przez około 4 minuty lub przez czas podany w instrukcji. Jeśli nie spożywamy gofrów od razu, to studzimy je na kratce.

Podajemy je z ulubionymi składnikami, które nakładamy tuż przez podaniem, gdyż jeśli postoją dłużej i nasiąkną np. sokiem z owoców to zrobią się miękkie.

 

Gofry – przepis na pyszne i chrupiące gofry
Gofry – przepis na pyszne i chrupiące gofry

 

Zobacz inne przepisy na pyszny i szybki deser:

Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem – najlepsza wersja ryżu z jabłkami

Błyskawiczne placuszki na jogurcie

Szybkie oponki z serków homogenizowanych

Crumble jabłkowe z kruszonką

Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email