Karkówka w kapuście

Pyszna karkówka zapiekana w kapuście z ziemniakami i boczkiem.

Składniki:

  • 300 g karkówki
  • 400 g kapusty kiszonej
  • jabłko
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 listki laurowe
  • 200 g boczku
  • szklanka bulionu
  • 4-5 ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, przysmażamy na maśle w rondelku. Dodajemy przepłukaną i posiekaną kapustę i liść laurowy, majeranek, sól, pieprz. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do kapusty. Podlewamy bulionem i dusimy przez ok 10 minut. Karkówkę  dzielimy na porcje, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni.
Połowę kapusty (razem z bulionem) przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy karkówkę, na mięso wykładamy resztę kapusty. Na wierzchu układamy ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków i skropione oliwą. Zapiekamy w piekarniku ok godzinę.

zap_kapusta

Print Friendly, PDF & Email