Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla to rodzaj omletu czy frittaty z ziemniakami. Danie bardzo syte, podaję je na obiad.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 małe ziemniaki
  • pół puszki groszku
  • pomidor
  • 2 cebule
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. W trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ziemniaki z cebulą, groszek, na niego wylewamy jajka i układamy plasterki pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20-25 minut, aż tortilla zbrązowieje. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.

Print Friendly, PDF & Email