Penne z serem i pieczarkami

Przepis na pyszny i szybki obiad z makaronem w sosie śmietanowym z pieczarkami i serem żółtym.

Składniki:

  • opakowanie makaronu rurki

  • 500 g pieczarek

  • 250 ml śmietanki 30%

  • 150 g startego żółtego sera + garść do posypania

  • pierś z kurczaka (niekoniecznie)
  • sól, pieprz

  • oregano
  • szczypior

  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni  rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Następnie wsypujemy pokrojone w plastry pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, przyprawiamy. Mieszamy i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy i dodajemy starty ser. Sos dusimy do czasu zgęstnienia śmietanki.
Odcedzony makaron wsypujemy na patelnię z sosem. Mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem i serem żółtym.

Print Friendly, PDF & Email