Biała kiełbasa zapiekana w piwie

Prosty przepis na pieczoną białą kiełbasę. Tym razem w marynacie z piwa, musztardy i miodu.

Składniki:

  • 5 białych kiełbas surowych
  • 2 cebule
  • 300 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie
Piwo, musztardę, miód, anyż i przyprawy mieszamy razem. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym z cebulą pokrojoną w plastry. Kiełbasę zalewamy zalewą. Naczynie odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy bez przykrycia ok godzinę, aż zalewa wyparuje, a kiełbasa ładnie się zarumieni.

kiełbasa_piwo

Print Friendly, PDF & Email