Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka

Taka wędlina jest o niebo lepsza od wszystkich kupionych w sklepie. Jest bardzo smaczna, delikatna i krucha, a do tego zdrowsza. Serdecznie polecam.

Składniki:

    • 2 duże piersi z kurczaka
    • czosnek niedźwiedzi
    • czosnek granulowany
    • papryka wędzona
    • pieprz ziołowy
    • sól
    • przyprawa do drobiu
    • łyżeczka oleju

Przygotowanie
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon tłuszczu czy chrząstek. Oba kawałki oprószamy z obu stron przyprawami i skrapiamy oliwą. Obie piersi z kurczaka zwijamy razem w wałek (grubszy koniec jednego fileta układamy na cieńszym drugiego) i zawijamy ciasto w kilka warstw folii aluminiowej. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja marynowałam 24 godz). Następnie piersi pieczemy w folii w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 30 min.Odstawiamy do wystygnięcia.

wedlina_kurczak

Print Friendly, PDF & Email