Kolorowy talerz warzyw (366 kcal)

Lekka, bezmięsna potrawa na obiad. Warzywa z patelni są pyszne i ślicznie, kolorowo wyglądają na talerzu.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • czerwona papryka
  • spora marchew
  • 2 cebule
  • cukinia
  • bazylia, zioła prowansalskie, papryka wędzona, czosnek granulowany
  • 2 łyżki sezamu
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml wody
  • sól morska, pieprz zielony
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę albo paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę na kawałki, cukinię w kostkę wielkości ziemniaków. Cebulę i paprykę dodajemy do podsmażonych warzyw. Wlewamy wodę i chwilę podduszamy pod przykryciem, następnie dodajemy cukinię. Warzywa dusimy na małym ogniu aż wszystkie staną się miękkie. Pod koniec duszenia potrawę przyprawiamy i dodajemy sezam. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


warzywa_kolorowe

Print Friendly, PDF & Email