Papryka faszerowana kaszą gryczaną (292 kcal)

Przepis na pyszny, bezmięsny obiad. O ile ktoś lubi kaszę gryczaną, która ma jednak bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim smakuje. Ja się powoli przekonuję do tej kaszy, choć długo mi to zajmuje 😉

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • szklanka bulionu
  • 2 torebki kaszy gryczanej (prażonej)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • cebula
  • sól, pieprz, cząber, papryka ostra

Przygotowanie
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Gdy kasza trochę ostygnie, mieszamy ją z cebulą, białym serem i przyprawiamy. Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej częściami.
Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu. Pieczemy ok. 1 godz w temperaturze 200 C.

papryka_kasza

Print Friendly, PDF & Email