Ryż z jabłkami i serkiem wiejskim

Czasami lubię wracać do takich prostych, klasycznych potraw z dzieciństwa. Ryż wzbogaciłam dodatkowo o serki wiejskie, które również uwielbiam, aby wyszło jeszcze pyszniej 😉


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 3 duże i słodkie jabłka
  • łyżeczka masła
  • 2 torebki ryżu
  • 2 serki wiejskie (light)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w ósemki, następnie w plasterki.
Wrzucamy je na rozgrzane masło i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, cukier i serki wiejskie. Mieszamy i jeszcze przez minutę smażymy.

ryż_serki

Print Friendly, PDF & Email