Sos pieczarkowy z kurczakiem

Przepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • półtora szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka mąki
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i dodajemy do kurczaka. Podsmażamy, aż z pieczarek wyparuje sok. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu 5-8 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy również kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Śmietanę wlewamy na patelnię i mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

sos_pieczarki

Print Friendly, PDF & Email