Stromboli – zawijana pizza

Moja wariacja na temat tej włoskiej potrawy, nazywanej również kanapką na gorąco. Nadzienie można dowolnie zmodyfikować, ja akurat miałam ochotę na takie serowo-pomidorowe.

Składniki:

Ciasto

  • opakowanie suchych drożdży
  • 240 ml wody w temp. Pokojowej
  • 500 g mąki pszennej grubo mielonej (Typ 740)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 150 g sera żółtego
  • kulka mozzarelli
  • spora garść oliwek czarnych
  • kilka listków świeżej bazylii

Do posmarowania: oliwa, zioła prowansalskie

Przygotowanie
Drożdże mieszamy z mąka, dodajemy sól, oliwę i wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienkie, prostokątne placki.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą i przyprawami, rozsmarowujemy na plackach. Nakładamy na nie również starte sery, pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną bazylię. Placki zwijamy w roladę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rolady smarujemy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Można je naciąć w kilku miejscach, żeby mieć pewność, że w środku nie zrobi się zakalec. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy stromboli około 40- 45 min do uzyskania złotego koloru ciasta.

pizza_s

Print Friendly, PDF & Email