Pesto z jarmużu i pietruszki

Zielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek.

Składniki:

  • 2 duże garście listków jarmużu
  • duży pęczek natki pietruszki
  • awokado (Hass)
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3  szklanki oliwy
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ. Wszystkie składniki prócz oliwy przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Na koniec dolewamy oliwę i przyprawiamy do smaku. Pesto można przełożyć do słoika, zalać z góry dwoma łyżkami oliwy i szczelnie zamknąć. Wtedy wytrzyma w lodówce kilka dni.

pesto_jarmuz

 

Print Friendly, PDF & Email