Szybkie ciasto z rabarbarem

Prosty przepis na biszkoptowe ciasto z rabarbarem (mogą być inne owoce), które robi się błyskawicznie.


Składniki: 

  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 5 sporych łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na jakieś pół godziny i odlewamy sok, który się wytworzył. Jajka ubijamy mikserem przez około 5 minut. Następnie dalej ubijając wsypujemy cukier, po chwili mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wym 24x24cm). Rabarbar mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35-40 minut.

ciasto_rabarbar

Print Friendly, PDF & Email