Kotlety kalafiorowe

Na bezmięsny obiad polecam kotlety z kalafiora. Są pyszne i delikatne w smaku.

Składniki:

  • kalafior
  • jajko
  • cebula
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, papryka ostra

Ponadto:

  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem lub blendujemy. Studzimy. Do kalafiora dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Masa będzie raczej rzadka, ale powinno się z niej uformować kotlety. W razie konieczności dodajemy bułkę tartą lub kaszę manną. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

kotlety_kalafior

Print Friendly, PDF & Email