Owocowe ciasto piankowe

Ciasto składa się z cienkiego biszkoptu, masy śmietanowo-owocowej i pianki. Pyszne i lekkie. Do masy owocowej można wykorzystać dowolne owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody, itp.

Składniki:

Biszkopt

  • 3 jajka

  • 100 g mąki

  • 100 g cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka octu

Masa owocowa:

  • 500 g śmietanki 30% (zimnej)
  • 100 ml wody
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 600 g owoców (dałam śliwki)
  • pół szklanki cukru pudru

Warstwa piankowa:

  • 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • galaretka

  • 100 ml wody

Ponadto:

  • paczka herbatników

  • garść wiórek kokosowych

Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę owocową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce miksujemy na mus.Śmietankę ubijamy na sztywno. Żelatynę i cukier puder mieszamy lub miksujemy z musem owocowym. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mleko ubijamy mikserem na pianę. Cały czas miksując, powoli wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na masie owocowej układamy herbatniki i wylewamy masę z galaretką. Posypujemy wiórkami kokosowymi i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.ciasto_pianka_owoce

Print Friendly, PDF & Email