Zapiekanka makaronowa z wędliną

zapiekanki z makaronem
zapiekanki z makaronem

Ta zapiekanka to dobry sposób na zużycie wędlin zalegających w lodówce.

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki

  • 250 g wędliny (kiełbasy, szynki, boczku itp.)

  • garść oliwek zielonych

  • papryka czerwona

  • puszka kukurydzy

  • 200 ml jogurtu

  • jajko

  • 150 g sera żółtego

  • papryka wędzona

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Paprykę i wędlinę kroimy w paski. Kukurydzę odsączamy, oliwki przekrawamy na pół. Jogurt i jajko mieszamy ze sobą, dodajemy połowę startego sera żółtego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przyprawiamy i mieszamy. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego i zapiekamy jakieś 25 min w temp 180 C.

zapiekanka_makaron

Print Friendly, PDF & Email