Zupa fasolowa na kiełbasie

Przepis na pyszną i sytą zupę fasolową. Jedna z moich ulubionych 😉

Składniki:

  • 250 g białej fasoli
  • 300 g niezbyt tłustej kiełbasy
  • 150 g boczku surowego
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • ok 2,5 litra bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • olej
  • majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i por i smażymy jeszcze kilka minut. Do bulionu z warzywami dodajemy kiełbasę z boczkiem i fasolę. Dodajemy również przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut.

zupa_fasola

Print Friendly, PDF & Email