Dietetyczne pizzerinki z cukinii (46 kcal)

Szybka, lekka warzywna przekąska, która sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi i nie tylko. Jedna cukinia ma tylko 274 kcal, a 100 g czyli ok 2 plasterki to 46 kcal.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • kula mozzarelli light
  • garść oliwek zielonych
  • 200 g pieczarek

Sos:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz

Przygotowanie
Cukinie kroimy na ok 1,5 centymetrowe plastry. Pomidory zalewamy wrzącą wodą na 10 minut, następnie wyjmujemy i obieramy ze skórki. Miksujemy je z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Pieczarki kroimy w drobne plasterki i smażymy na suchej patelni. Oliwki kroimy w plasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce. Plastry cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie nakładamy łyżeczką sos pomidorowy, pieczarki, oliwki, na końcu ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut.

pizza_cukinia

Print Friendly, PDF & Email