Gulasz drwala

Syte danie jednogarnkowe podobne do fasolki po bretońsku. Jest też dobrym sposobem na przemycenie wątróbki do codziennej diety.

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 250 g suchej fasoli
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • ok 1,5 l bulionu
  • czosnek niedźwiedzi
  • papryka ostra
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Fasolkę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy fasolkę nie wylewając wody z moczenia. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, dolewając więcej wody w razie potrzeby. Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Karkówkę z cebulą przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Wątróbkę oczyszczamy, podsmażamy na patelni, odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i wybieramy nasiona. Pomidory miksujemy lub kroimy w drobną kostkę. Kiedy karkówka stanie się miękka, dodajemy pomidory, wątróbkę, fasolkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut.

zupa_karkowka

Print Friendly, PDF & Email