Sałatka ze szprotkami na krakersach

Pyszna sałatka podana w nietypowy sposób. Jakiś czas temu była hitem internetowym, moja wersja jest trochę zmodyfikowana.

Składniki:

  • 27 krakersów
  • 4 jajka
  • puszka szprota w pomidorach
  • mała cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki majonezu
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szprotki z sosem wykładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Jajka, szprotki, cebulę i ogórki łączymy ze sobą, dodajemy łyżkę majonezu i przyprawy. Mieszamy.
Ser żółty ścieramy na tarce, szczypiorek siekamy.

Układamy warstwami na tacce lub desce do krojenia:
– kwadrat z 9 krakersów
– pół masy rybnej
– krakersy
– pół masy rybnej
– krakersy
– rozsmarowany majonez
– ser żółty
– szczypiorek

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły.

salatka_krakersy

Print Friendly, PDF & Email