Jesienny gulasz z dynią

Pyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami.

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 2 cebule
  • mała dynia hokkaido
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • 180 ml koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • czosnek niedźwiedzi suszony

Przygotowanie
Boczek i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, przekładamy je do garnka, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i marchew (ścieram na tarce o grubych oczkach, można również pokroić w kostkę). W razie potrzeby podlewamy wodą. Po jakiś 15 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.  Lubię raczej ostre smaki, więc daję sporą szczyptę pieprzu cayenne. Dusimy jeszcze kilka minut.

gulasz_dynia

Print Friendly, PDF & Email