Kotlety z kaszy jęczmiennej

Pyszne i proste jarskie danie, które doskonale sprawdzi się jako zamiennik mięsnych kotletów. Podałam z sosem pieczeniowym i surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można ją nawet lekko rozgotować. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przestygłą kaszę łączymy z cebulą, jajkami, mąką i przyprawami. Mieszamy na jednolitą masę. Z kaszy formujemy kotleciki, które delikatnie układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na złoto.

kotleciki_jeczmienne

Print Friendly, PDF & Email