Kotlety z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego

Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Nieco odmienna wersja tradycyjnych kotletów, która zasmakuje wszystkim wielbicielom kaszy.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 300 g mięsa mielonego
  • mała cebulka
  • jajko
  • ok 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobniutko siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Składniki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy je do mięsa, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

kotlety_kasz_j

Print Friendly, PDF & Email