Sałatka z brokułem i pieczonymi ziemniakami

Pyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się również jako lunch do pracy czy lekki obiad.

Składniki:

  • brokuł
  • 4 duże ziemniaki
  • pół ogórka szklarniowego
  • papryka czerwona
  • dwie garście kiełków na patelnię
  • mała cebula czerwona
  • olej lub oliwa
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku
  • zioła dalmatyńskie, sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na patelni na złoto, następnie odsączamy z tłuszczu i ostudzamy. Kiełki również podsmażamy. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy al dente w posolonej wodzie, również ostudzamy. Ogórka kroimy w talarki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dwie łyżki oliwy mieszamy z octem, musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy z tak przygotowanym sosem.

salatka_brokul_kielki

Print Friendly, PDF & Email