Chleb z suszonymi śliwkami i żurawiną

Pyszny, domowy chleb na drożdżach o lekko słodkim posmaku za sprawą suszonych owoców.

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego czy baltonowskiego)
  • 500 ml wody ciepłej
  • opakowanie świeżych drożdży (50 g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 150 g suszonej żurawiny
  • ok 150 g suszonych śliwek

Przygotowanie
W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki wody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do drugiej miski wsypujemy obydwie mąki, sól, posiekane śliwki i żurawinę i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (w okresie grzewczym stawiam je kolo grzejnika).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do wysmarowanej masłem formy, lekko wyrównujemy ciasto i odstawiamy na 10-15 min do podrośnięcia.
Gdy chleb podrośnie, pieczemy go 1-1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 180°C.

chleb_sliwka

Print Friendly, PDF & Email