Placuszki z kaszy jaglanej i warzyw

Po świątecznym obżarstwie polecam lekkie placuszki z kaszy jaglanej, marchewki i cukinii.

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • mała cukinia
  • cebula
  • marchew
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nawet lekko rozgotować). Cebulę drobno siekamy, marchew i cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Marchew i cebulę podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości. Kaszę, warzywa, jajka, mąki i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażyć na złoto z obu stron.

placki_kasza

Print Friendly, PDF & Email