Śledzie w sosie śmietanowo-ogórkowym

Połączenie śledzia ze świeżym ogórkiem jest trochę nietypowe, ale smaczne. Polecam przepis na świąteczny stół.

Składniki:

  • 500 g śledzi matiasów
  • długi ogórek
  • 2 małe cebula
  • 400 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie osuszamy je i kroimy w paski grubości ok 5 cm.
Ogórka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Cebule kroimy w piórka, zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy na 15 minut.
Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Cebulę odcedzamy.
Śmietanę mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem, cebulą i przyprawami. Sos mieszamy ze śledziem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

sledzie_ogorek

Print Friendly, PDF & Email