Ryba w cieście serowym

Polecam przepis na pyszną rybę smażoną w cieście serowym.

Składniki:

  • ok 0,5 kg filetów rybnych (u mnie mintaj)
  • 200 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól, ostra papryka

Przygotowanie
Rozmrożone filety dzielimy na porcje, obsypujemy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej, mleko i mąki i ponownie roztrzepujemy. Następnie dodajemy ser starty na tarce i mieszamy.
Rybę maczamy w tak przygotowanym cieście. Najpierw z jednej strony, i tą stroną kładziemy od razu rybę na patelnię z rozgrzanym olejem. Łyżką nakładamy ciasto na górną stronę ryby (inaczej ciasto może spłynąć z ryby). Odwracamy, kiedy ciasto na dole się ładnie zarumieni i smażymy z drugiej strony.

ryba_ser

Print Friendly, PDF & Email