Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Przepis na prostą i bardzo pyszną zapiekankę z ziemniaków. Por i boczek dodaje jej niesamowitego smaku.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • por
  • 200 g boczku
  • 100 ml mleka
  • 180 ml śmietany 12%
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek

Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w paski, por w półplasterki i oba składniki podsmażamy na patelni.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, następnie por i boczek, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, na to reszta ziemniaków. Śmietanę mieszamy z mlekiem i zalewamy taką masą zapiekankę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C bez przykrycia przez około 30 min.

zapiekanka_ziem_por

Print Friendly, PDF & Email