Szybki kurczak w sosie śmietanowym z curry

Przepis na pyszne i błyskawiczne danie z kurczakiem i warzywami w aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • por

  • 2 marchewki

  • 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra)

  • łyżeczka curry

  • pół łyżeczki kurkumy

  • szczypta imbiru

  • papryka ostra, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i dusimy aż sos uzyska pożądaną konsystencję.

curry_szybkie

Print Friendly, PDF & Email