Młoda kapusta z boczkiem w śmietanie

Przepis na pyszne danie sezonowe z młodą kapustą.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 250 g boczku wędzonego
  • cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczek świeżego koperku
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na ćwiartki, odkrawamy głąb i szatkujemy.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Kapustę i marchew wkładamy do garnka, zalewamy półtora szklanki wody, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty. Całość przyprawiamy, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

kapusta_boczek

Print Friendly, PDF & Email