Czosnkowa pieczeń z łopatki

Pyszna pieczeń z mięsa wieprzowego, którą można podać zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapki.

Składniki:

    • 1-1,2 kg łopatki wieprzowej (lub innego mięsa wieprzowego)
    • 7-8 ząbków czosnku

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta soli
  • pieprz

Przygotowanie
Wszystkie składniki na marynatę wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Ząbki czosnku obieramy, jeśli są duże przecinamy na pół. Mięso nakłuwamy ostrym nożem na głębokość 4-5 cm i w otwory wciskamy czosnek. Staramy się nacinać mięso w jednakowych odległościach, aby czosnek był rozłożony równomiernie na całej pieczeni.
Tak przygotowane mięso przekładamy do folii aluminiowej, smarujemy marynatą, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso wkładamy do piekarnika (owinięte w folii) nagrzanego do 180 C i pieczemy 40-50 minut. Po tym czasie odwijamy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut.

pieczen_czosnek

Print Friendly, PDF & Email