Jaglane kluski z sosem grzybowym

Przepis na pyszne kluski z dodatkiem kaszy jaglanej i twarogu podane z sosem ze świeżych grzybów leśnych. Kluski można podać oczywiście z innym sosem, albo na słodko polane śmietaną, jogurtem czy z zasmażką z bułki tartej.

Składniki:

Na kluski:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 g mąki pszennej (ok półtora szklanki)
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok 100 g)
  • 250 g twarogu
  • 2 jajko
  • sól
  • olej

Na sos:

  • ok 350 g świeżych grzybów leśnych (ale mogą być również pieczarki czy boczniaki)
  • duża cebula
  • 180 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Twaróg blendujemy z jajkami, albo rozgniatamy widelcem. Kaszę, twaróg z jajkami i mąki przekładamy do jednej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej robimy rulon i kroimy jak na kopytka. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy kilka minut, następnie odcedzamy na sicie. Jeśli mamy pieczarki czy boczniaki, nie trzeba ich obgotowywać.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dodajemy grzyby. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze około 15 minut, aż sos uzyska pożądaną konsystencję.

kluski_jaglane

Print Friendly, PDF & Email