Kurczak pieczony na kiszonej kapuście

Przepis na smaczne danie obiadowe czyli kurczaka pieczonego w piekarniku z kiszoną kapustą.

Składniki:

  • ok. 1 kg udek z kurczaka (mogą być skrzydełka, ćwiartki, piersi)
  • 500 g kapusty kiszonej
  • cebula
  • 200 g pieczarek
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie
Części z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i papryka. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Oba składniki smażymy na patelni, aż z pieczarek odparuje woda.
Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą, odciskamy, kroimy i dodajemy do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko smażymy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką.
Kapustę z pieczarkami wykładamy na dno naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Na niej układamy kurczaka.
Pieczemy około godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C. 15 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę.

kurczak_kapusta

Print Friendly, PDF & Email